Enschede Oldenzaal Losser

Duurzaamheidshypotheek

Aan de slag om je woning te verduurzamen

De afgelopen tijd is het klimaat en de opwarming van de aarde veel in het nieuws. Ook Nederland wil in 2050 CO2 neutraal zijn. Voor huiseigenaren is het daarom belangrijk om te verduurzamen en het huis te voorzien van energiebesparende maatregelen. Dit is niet alleen goed voor het klimaat maar het kan ook een grote besparing op de energierekening opleveren!

Met alle stimuleringsmaatregelen, subsidies en kortingen op de hypotheekrente is het geen slecht idee om eens te kijken naar de mogelijkheden om uw woning te verduurzamen en te besparen.

Steeds meer hypotheekaanbieders bieden een zogenaamde ‘verduurzaamheidshypotheek’ of ‘duurzaamheidshypotheek’ aan waarmee je de woning kunt gaan verduurzamen.
Ze moedigen het aan om je woning energiezuiniger te maken; verduurzamen zorgt immers voor meer zekerheid dat woningbezitters hun hypotheek kunnen aflossen dankzij lastenverlaging die de maatregelen met zich meebrengen. Op het moment dat je jouw huis wil verduurzamen en niet voldoende eigen geld tot je beschikking hebt, kun je een lening of een extra hypotheek afsluiten. Ook is er de mogelijkheid om de overwaarde van je huis op te nemen voor de financiering van het verduurzamen van je huis.

Voordelen van duurzamer wonen

Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf en je portemonnee. Er zijn tal van redenen om je huis te verduurzamen:

 • Hogere lening
  Bij het afsluiten van een duurzaamheidshypotheek voor een nieuwe woning kun je tot 6% extra financieren. Je kan dus tot 106% van de woningwaarde lenen.
 • Lagere maandlasten
  Vaak lijkt het alsof verduurzamen alleen maar een hoop geld kost. Het klopt dat de investering soms groot kan zijn, maar de kosten kun je snel terugverdienen. De lagere energie en/of gasrekening kan je uiteindelijk veel winst opleveren.
 • Stijgen woningwaarde
  De energiebesparende maatregelen zorgen voor een waardevermeerdering van de woningwaarde.
 • Meer comfort
  Door het isoleren van de woning zal het minder tochten en is de warmte in de woning beter vast te houden. Zo heb je dankzij vloerisolatie warmere voeten en zal het isoleren van je muren of het vervangen van je ramen niet alleen zorgen voor meer warmte maar ook voor minder geluidsoverlast.
 • Gezonder leefklimaat
  Als er te veel vocht aanwezig is in je huis door gebrekkige ventilatie neemt de kans op schimmel, huisstofmijt en bacteriën toe. Door je woning te verduurzamen en te voorzien van goede ventilatie zal de luchtkwaliteit verbeteren.

Nadelen duurzamer wonen

Er zitten weinig nadelen aan het verduurzamen van de woning. Toch kan het zijn dat je de volgende nadelen ervaart bij het verduurzamen van de woning:

 • Hoge investering
  Het aanschaffen en installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatieglas kan vrij kostbaar zijn.
 • Minder aanbieders
  Ondanks het feit dat steeds meer hypotheekverstrekkers de duurzaamheidshypotheek aanbieden, is de selectie aanbieders nog vrij laag. Dit kan ervoor zorgen dat de zoektocht naar de juiste hypotheek wat lastiger wordt gemaakt.

Energiebespaarbudget

Indien je nog niet weet welke energiebesparende maatregelen je wilt treffen aan je woning, kan je een Energiebespaarbudget aanvragen. Dit is een bouwdepot van maximaal 6% van de woningwaarde. Het grote voordeel is dat er op voorhand geen specificatie van de kosten nodig is. Door gebruik te maken van het Energiebespaarbudget stel je de financiering van erkende energiebesparende maatregelen van je huis veilig.

Rekenvoorbeeld duurzaamheidshypotheek

Wanneer je een koopwoning koopt van €200.000,- mag er €12.000,- extra worden geleend wanneer dit gebruikt wordt om de woning energiezuiniger te maken. Deze €12.000,- extra lening kost ongeveer €40,- bruto per maand en door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen en de woning te isoleren daalt de energierekening maandelijks misschien wel met €80,- per maand. Daarnaast zal deze investering natuurlijk zorgen voor een hogere waarde van de woning en meer comfort.
 
 
Je kunt een afspraak maken met een van onze hypotheekadviseurs om samen te kijken naar de verschillende duurzaamheidshypotheken en leningen. Ook kun je met onze adviseur kijken of het verduurzamen van je woning rendabel is en voor welke subsidies je woning in aanmerking komt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw huis?

Neem direct contact op met onze gediplomeerde duurzaamheidsadviseur Ruud Eppink.

Wij staan je graag te woord! De eerste afspraak is altijd gratis.
Afspraak maken

Klik hieronder om ons een appje te sturen. We doen er alles aan om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

Chat met ons via WhatsApp