Enschede Oldenzaal Losser

Annuïteitenhypotheek

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Wellicht vraag je je af: “Wat is een annuïteitenhypotheek?” We leggen het in een notendop uit. Deze hypotheekvorm bestaat uit een maandelijkse som van rente plus aflossing die gedurende de gehele looptijd gelijk blijft. Op de einddatum is de gehele hypotheek dus afgelost!

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

We krijgen regelmatig de vraag: “Hoe werkt een annuïteitenhypotheek nu eigenlijk?” Bij een annuïteitenhypotheek blijven je maandlasten gedurende de looptijd gelijk. Het bedrag dat je elke maand betaalt, wordt de annuïteit genoemd. Het maandelijkse bedrag bestaat uit aflossing en rente.

De samenstelling van het bedrag dat je maandelijks betaalt, verandert per maand. In het begin betaal je een groot deel aan rente en is het aflossingsaandeel klein. Per maand verschuift de samenstelling van het totaal te betalen bedrag. Aan het einde van de looptijd is juist het renteaandeel klein en het aflossingsaandeel groot. Dat betekent dat je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt. In het begin heb je namelijk veel renteaftrek, later juist veel minder. Geleidelijk aan heb je steeds minder fiscaal voordeel.

Kenmerken van een annuïteitenhypotheek

  • De hypotheek heeft een vaste einddatum
  • Tijdens de looptijd los je periodiek af
  • Je maandlasten (rente en aflossing) zijn elke maand hetzelfde
  • Je hebt zekerheid dat je de hypotheek aflost

hoe werkt en wat is een Annuïteitenhypotheek leggen wij voor u keurig uit op onze website

Wat zijn de voordelen van een annuïteitenhypotheek?

  • Aan het einde van de looptijd heb je je hypotheek afgelost
  • De hypotheekrente neemt gedurende de looptijd af
  • Je bruto maandlasten blijven gedurende de looptijd gelijk
  • Aan het begin van de looptijd heb je veel renteaftrek

Wat zijn de nadelen van een annuïteitenhypotheek?

  • Je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt

Verschil met andere hypotheken

Bij een annuïteitenhypotheek is het bedrag dat je aflost in de beginperiode laag en tegen het einde van de looptijd is je aflossingsbedrag hoog. Bij een lineaire hypotheek is het bedrag wat je aflost gedurende de gehele looptijd hetzelfde.

Hoe werkt aflossen bij een annuïteitenhypotheek?

Op de helft van de looptijd van de annuïteitenhypotheek heb je ongeveer één derde deel van de hypotheek afgelost. Op twee derde van de looptijd is ongeveer de helft van het hypotheekbedrag afgelost.

Extra aflossen op je annuïteitenhypotheek

Je kunt overwegen om extra af te lossen op je annuïteitenhypotheek. Je kunt zelf bepalen hoeveel je extra wilt aflossen. Het voordeel van extra aflossen op je annuïteitenhypotheek is dat je maandlasten lager worden. Hier staat tegenover dat je minder geld overhoudt op je spaarrekening. Ga je extra aflossen op je annuïteitenhypotheek? Dan is het verstandig om altijd te overleggen met je adviseur of extra aflossen voor jou voordelig kan uitpakken.

Boeterente

Als je namelijk tussentijds extra aflost, kan het zijn dat je boeterente moet betalen. Onder welke voorwaarden je je annuïteitenhypotheek boetevrij kunt aflossen, kun je lezen in de hypotheekvoorwaarden of hypotheekakte. Laat je goed informeren of extra aflossen voor jou rendabel is. Onze hypotheekadviseurs kunnen je er meer over vertellen. Maak een afspraak.

Annuïteitenhypotheek berekenen

In onderstaand rekenvoorbeeld zie je hoe je een annuïteitenhypotheek kunt berekenen. Je ziet dat je op maandbasis eenzelfde bedrag betaalt aan aflossing en dat de rente afneemt. Aan het begin van de looptijd betaal je (bijna) alleen maar rente. Naarmate de looptijd van de annuïteitenhypotheek vordert, neemt dit rentebedrag ook af.

Rekenvoorbeeld annuïteitenhypotheek

Stel je wilt een huis kopen en je hebt een hypotheek hiervoor nodig van € 216.000. De looptijd voor je hypotheek is 30 jaar en de hypotheekrente bedraagt 5%. In dit geval bedraagt de maandelijkse annuïteit € 1.160,-. Dit is je bruto maandlast die bestaat uit een gedeelte aflossing (€ 260,- in de eerste maand) en een gedeelte rente (€ 900,-). Je bruto maandlast blijft gelijk. Alleen de samenstelling van je bruto maandlast verschilt. Zo stijgt het bedrag dat je aflost en gaat de rente naar beneden.

Klik hieronder om ons een appje te sturen. We doen er alles aan om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

Chat met ons via WhatsApp