Enschede Oldenzaal Losser

Lineaire hypotheek

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. Je lost je lineaire hypotheek dus gelijkmatig af. Het bedrag dat je aflost, hangt af van de hoogte van de hoofdsom en de looptijd van de hypotheek.

Een lineaire hypotheek, hoe werkt dat?

Je hypotheekschuld neemt elke maand af. Hierdoor neemt de hypotheekrente die je moet betalen gedurende de looptijd ook af. De rente betaal je namelijk over de resterende schuld. Omdat de hypotheek steeds kleiner wordt, hoef je dus ook steeds minder rente te betalen. Dit betekent ook dat je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt. In het begin heb je veel renteaftrek, later minder.

Kenmerken van een lineaire hypotheek

  • De hypotheek heeft een vaste einddatum
  • Tijdens de looptijd los je elke maand hetzelfde bedrag af
  • Je hebt zekerheid dat je de hypotheek aflost
  • Aflossing en rente (bruto maandlast) zijn in het begin hoog en op het eind laag

Lineaire hypotheek afsluiten is bij ons mogelijk

Voordelen lineaire hypotheek

  • Je betaalt per maand een gelijk bedrag voor je aflossing van je hypotheekschuld
  • Maandelijks gaat je hypotheekschuld naar beneden
  • De hypotheekrente die je betaalt neemt af gedurende de looptijd
  • Aan het begin van de looptijd heb je veel hypotheekrenteaftrek

Nadeel lineaire hypotheek

  • Aan het eind van de looptijd heb je minder fiscaal voordeel

Lineaire hypotheek berekenen

In onderstaand rekenvoorbeeld zie je hoe je een lineaire hypotheek kunt berekenen. Je ziet dat de rentelasten per jaar dalen. Je aflossingsgedeelte blijft jaarlijks gelijk. Hierdoor dalen zowel de totale bruto lasten als de netto lasten per jaar. Het belastingvoordeel per jaar wordt kleiner, omdat je minder rente betaalt.

Rekenvoorbeeld lineaire hypotheek

Stel je hebt een hypotheek nodig van € 216.000. Een lineaire hypotheek is voor jou de beste keus. De looptijd voor je hypotheek is 30 jaar (= 360 maanden) en de hypotheekrente bedraagt 5%. De tabel laat zien dat je in 30 jaar (= 360 maanden) elke maand € 600 aflost op je lineaire hypotheek: € 216.000 / 30 jaar x 12 maanden.

Ontwikkeling lineaire hypotheek

Op 1 januari 2013 zijn de hypotheekregels veranderd. Wil je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek, dan los je je hypotheek af volgens een vast schema, zoals bij een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Hiervoor kon je ook andere hypotheekvormen afsluiten waarbij je hypotheekrente kon aftrekken. Denk aan een spaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. De meeste hypotheekvormen zijn echter niet meer af te sluiten. Alleen als je onder het overgangsrecht valt, kan je de hypotheek nog (fiscaal) voortzetten.

Klinkt dit interessant en wil je een lineaire hypotheek afsluiten? Bel ons dan, de eerste afspraak is altijd gratis!

Klik hieronder om ons een appje te sturen. We doen er alles aan om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

Chat met ons via WhatsApp