Enschede Oldenzaal Losser

Nieuws

list

Hypotheekrente verlagen? Maak gebruik van deze tips!

3 mei 2018

Zit je nog vast aan een hoge hypotheekrente omdat je je hypotheek ooit afsloot toen de rente nog stukken hoger was? En zou je je hypotheekrente graag willen verlagen zodat je maandlasten minder worden? Er zijn verschillende dingen die je zou kunnen doen. Hieronder hebben we een aantal tips en mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

1. Koop een ander huis

Het klinkt simpel en eigenlijk is dat ook zo. Als je een nieuw huis koopt, profiteer je automatisch van de lage hypotheekrente die nu geldt. Bedenk wel dat de markt om een huis te kopen nu wel wat onder spanning staat. Het verkopen van je huidige huis zal niet zo’n probleem zijn waarschijnlijk, het kopen van een nieuw optrekje misschien wel.

2. Sluit je hypotheek over

Wat je ook kan doen is je huidige hypotheek oversluiten om te profiteren van een gunstiger rentetarief. Je lost dan je oude hypotheek helemaal af en kan weer een volledige nieuwe hypotheek samenstellen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het oversluiten van een hypotheek:

  • Kies voor een andere geldverstrekker, bijvoorbeeld de op dit moment goedkoopste in de markt. Laat je daarbij goed adviseren.
  • Kies een andere aflosvorm, zoals een hypotheekvorm waarbij wordt afgelost (annuïteit, lineair) want dan is de hypotheekrente meestal wat lager.
  • Pas je rentevaste periode aan. Als je kiest voor een kortere periode dan is het rentetarief vaak lager dan bij een rente die je langer vastzet.
  • Voeg NHG toe aan je hypotheek want sommige geldverstrekkers bieden je dan korting aan. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Mike, Tim of Ruud kan je hier meer over vertellen.

3. Pas je huidige hypotheek aan

Het is niet altijd nodig om een volledig nieuwe hypotheek af te sluiten om voordeel te behalen. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een interne omzetting:

  • Wijzig de aflosvorm van je huidige hypotheek. Je komt dan in aanmerking voor rentekorting. Je betaalt geen boeterente als je bij dezelfde geldverstrekker blijft en je hypotheek voortzet voor de resterende rentevaste periode.
  • Kies voor middeling. Je vraagt dan aan je bank of zij jouw hypotheekrente willen middelen met het huidige tarief in de markt. Dit is stukken minder duur dan oversluiten, omdat er weinig administratieve handelingen voor nodig zijn. De besparing is vaak wel iets minder groot.
  • Probeer in een lagere risicoklasse te komen. Als je hypotheek lager wordt ten opzichte van de woningwaarde van je huis, loopt de bank minder risico. Zit je in een lagere risicoklasse, dan gaat de hypotheekrente omlaag. Verlaag je hypotheek om in een lagere klasse te komen door bijvoorbeeld boetevrij af te lossen. Of toon aan door de WOZ-beschikking of een taxatie dat je woningwaarde flink gestegen is in de afgelopen jaren.

Er zijn dus meer dan genoeg mogelijkheden om je hypotheekrente te verlagen. Denk je dat dit ook van toepassing kan zijn op jouw situatie? Laat dan eens voorrekenen wat het je zou kunnen opleveren door een van onze adviseurs.

list

Klik hieronder om ons een appje te sturen. We doen er alles aan om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

Chat met ons via WhatsApp