Enschede Oldenzaal Losser

Senioren

Mogelijkheden om te overwegen

Vaak wordt er niet aan gedacht om op latere leeftijd nog eens kritisch naar je hypotheek te kijken. Maar als senior vallen er wel degelijk voordelen te behalen. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden:

Overwaarde gebruiken voor consumptieve besteding

Vaak hebben senioren hun woning lang geleden gekocht. De hypotheek die ze hiervoor hebben afgesloten is dan ook meestal volledig of bijna volledig afgelost. Als ze dan als senior minder inkomen hebben is het vaak lastiger om grote aankopen te bekostigen. Dan kan de overwaarde een uitkomst bieden. Door een deel van de overwaarde aflossingsvrij op te nemen kunnen ze nu voor een lage maandlast hun dromen voldoen. Consumptieve uitgaven kan bijvoorbeeld voor:

  • vakantiewoning/ recreatiewoning
  • camper
  • auto
  • elektrische fietsen
  • enz.

Doorstromen naar goedkopere woning op werkelijke lasten toets

Wanneer het inkomen op de datum van pensioen en AOW, lager is geworden, kan het lastiger zijn om een nieuwe hypotheek te krijgen. Vaak heeft deze groep mensen de behoefte aan een kleinere woning. Om het voor ouderen mogelijk te maken om toch te verhuizen zijn er nu meer mogelijkheden een hypotheek te verstrekken indien de lasten lager worden.

Overwaarde verzilveren zonder maandlasten

Als er veel overwaarde in de woning zit is het mogelijk om de overwaarde op te nemen zonder dat de lasten toenemen. De overwaarde is dan eenmalig uit te keren of in termijnen als een maandelijkse aanvulling op bijv. het inkomen. De rente van de lening wordt maandelijks bijgeschreven op de oplopende hypotheekschuld.

Vaste lasten gedurende de looptijd (ASR)

Ouderen die hun overwaarde benutten hebben de mogelijkheid om de rente vast te zetten gedurende de looptijd dat ze in de woning blijft wonen.
Waar andere banken maximaal een 30-jarige rentevast periode aanbieden is het bij ASR mogelijk de rente levenslang vast te zetten. Hierdoor ben je verzekert van een vaste maandlast.

Oversluiten op werkelijke last

Ouderen die niet de behoefte hebben om te verhuizen, maar wel willen profiteren van de lage rente of wellicht niet meer willen aflossen op de hypotheek en daardoor een lagere maandlast krijgen, worden vaak geconfronteerd met een afwijzing op de hypotheek, omdat het inkomen inmiddels lager is geworden. Voor deze groep zijn er nu meerdere mogelijkheden waarbij er gekeken wordt naar de lasten die de klant daadwerkelijk heeft en niet naar de algemene toets normen.
Hierdoor zijn er vaak meer mogelijkheden om toch in de woning te kunnen blijven wonen met lagere lasten.

Geld uitkeren voor schenking kinderen

De starters, de groep mensen die hun eerste woning willen aankopen, hebben vaak veel moeite met het vinden van een geschikte woning. De woningmarkt is overspannen. Er is bijna geen aanbod en dit zorgt voor een stijgende woningprijs. Daarnaast moet je nu vaak boven de marktwaarde/ vraagprijs bieden om in aanmerking te komen. Alles wat boven de marktwaarde uitkomt kan niet middels een hypotheek gefinancierd worden.
Een doorstromer die vaak zelf ook overwaarde in de eigen woning heeft kan dit opvangen vanuit de eigen overwaarde. Voor starters is dit niet mogelijk.

Voor ouders die hun kinderen willen helpen is het mogelijk om de overwaarde op de eigen hypotheek op te nemen en te schenken aan de kinderen. Momenteel is het voor ouders mogelijk om belastingvrij € 105.302, – te schenken. (Als aan alle voorwaarden is voldaan)

Woning toekomst gericht maken

Voor ouderen die de woning toekomst klaar willen maken door bijvoorbeeld alles gelijkvloers te maken of specifieke aanpassingen willen doen zoals een traplift, verwijderen dorpel, bredere kozijnen enz., is het benutten van de overwaarde vaak een goede oplossing. Hierdoor kunnen ze langer in de woning blijven wonen en gezien de huidige rente zijn de maandelijkse lasten vaak goed te dragen.

Aanvulling op het inkomen

Voor ouderen die wel veel overwaarde hebben maar minder pensioen hebben opgebouwd kan de overwaarde worden gebruikt als aanvulling op het inkomen. Omdat je dit in termijnen kunt laten uitkeren zijn de lasten lager dan met een uitkering ineens.

Benieuwd naar wat de mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie zijn?

Neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs Mike ter Braak of Maurice Lasonder.

Wij staan je graag te woord! De eerste afspraak is altijd gratis.
Afspraak maken

Klik hieronder om ons een appje te sturen. We doen er alles aan om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

Chat met ons via WhatsApp