Enschede Oldenzaal Losser

Nieuws

list

Vier redenen waarom de huizenprijzen in 2018 blijven stijgen

17 april 2018

We merken het overal om ons heen: de economie is booming. Tegelijkertijd blijft de rente laag en neemt het tekort op de huizenmarkt meer en meer toe. Met als gevolg een stijging van de huizenprijzen. Een stijging die zich naar verwachting in 2018 alleen maar voort zal zetten. Hoe dat komt? We hebben de belangrijkste redenen voor je op een rij gezet.

1. Voorspellingen door financiële dienstverleners

In 2017 steeg de gemiddelde woningwaarde in Nederland met 7,5%. Goed nieuws voor de huiseigenaren dus. Als sinds medio 2013 zijn de huizenprijzen met een opmars bezig. Kenners vorspellen dat de prijzen in 2018 zullen blijven stijgen. Volgens de ABN Amro en de ING met zo’n 6%, de Rabobank durft zelfs 7% te voorspellen.

2. De rente is nog steeds laag

Ook al stijgen de huizenprijzen, de huizen blijven voor kopers in principe wel goed betaalbaar. Dat heeft te maken met het feit dat de rente nog steeds zo laag staat (en dat komt dan weer door het monetaire beleid dat de Europese Centrale Bank hanteert). Volgens de ECB zal het programma waarbij staatsobligaties worden opgekocht nog zeker tot de maand september van 2018 doorgaan. Een hypotheek afsluiten in 2018 is daardoor nog altijd heel goedkoop.

3. Krapte op de huizenmarkt

Er komen steeds meer potentiële huizenkopers bij door de groei van de economie en het feit dat steeds meer mensen werk vinden. Het gevolg is een flinke druk op de toch al krappe huizenmarkt. Volgens analisten zal het aantal huizen dat verkocht wordt vanaf 2018 wel gaan afnemen, met ongeveer zo’n 5%. Er zijn gewoon te weinig woningen om aan de vraag te kunnen voldoen. Wie flinke winst kan maken op zijn eigen huis, komt daarna zelf in de problemen bij de aankoop van een nieuwe woning.

4. Nieuwbouw komt nog niet snel genoeg op gang

Het zorgen voor nieuwbouw zou een oplossing kunnen zijn. Maar de bouwproductie loopt nog altijd achter. In 2020 verwacht men dat de bouwproductie weer enigszins op peil is.

Het blijft de komende tijd dus druk op de woningmarkt. En zonder alternatieven (zoals middensegment huurwoningen) en met de laag blijvende rente, stijgen de prijzen gewoon vrolijk door. Wil je alvast weten wat jouw financieringsmogelijkheden zijn, zodat je op het juiste moment de huizenmarkt kunt betreden? Neem dan contact met ons op.

list

Klik hieronder om ons een appje te sturen. We doen er alles aan om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

Chat met ons via WhatsApp