Enschede Oldenzaal Losser

Nieuws

list

Extra geld lenen voor energiebesparende voorzieningen

12 maart 2018

Als je een nieuw huis koopt, dan is de kans groot dat je daarvoor geld moet lenen bij de bank. Er gelden daarbij strenge regels voor de hoogte van het hypotheekbedrag. Zo mag je bijvoorbeeld maar maximaal 100% lenen van de waarde van de woning. Maar wist je dat er voor energiebesparende voorzieningen (EBV) wel extra geld mag worden geleend? Ook met NHG! Dat kan dus behoorlijk interessant zijn als je een huis wil gaan kopen.

Welke maatregelen vallen dan onder energiebesparende voorzieningen?

Als je energiebesparende voorzieningen gaat treffen, dan moet dat wel een voorziening zijn uit de onderstaande lijst:

  • Een HR-ketel
  • Isolatie van de gevel, het dak, de leidingen of de vloer
  • HR++ glas (of hoger)
  • Energiezuinige deuren en/of kozijnen en constructieonderdelen die daarmee gelijk te stellen zijn
  • Energiezuinige ventilatie (inclusief HR-ventilatoren)
  • Warmtepompen
  • Warmteterugwinning
  • Zonneboilers
  • Zonnecellen
  • Een combinatie van de voorgaande zaken

Hoeveel mag je extra lenen?

Zoals gezegd: in 2018 mag je in Nederland maximaal 100% van de waarde van je woning lenen (in de vorm van een hypotheek). Maar als je ervoor kiest om te investeren in energiebesparende voorzieningen, dan mag je maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Het verschil tussen deze twee bedragen wordt ook wel het Energiebespaarbudget genoemd. Gaat het om een hypotheek met NHG, dan beweegt ook de maximale kostengrens mee. Bij een woning zonder energiebesparende voorzieningen is die grens in 2018 €265.000 (100% van €265.000). Bij een woning met energiebesparende voorzieningen is de maximale grens €280.900 (ofwel 106% van 265.000).

Extra verruiming leenbedrag

Wie kiest voor energiebesparende voorzieningen, kan vaak flink besparen op de energierekening. Als je financieringslast wordt berekend, mag er een bedrag van maximaal €9.000 buiten beschouwing worden gelaten. Dat moeten dan wel kosten zijn voor het treffen van energiebesparende voorzieningen. Deze verruiming geldt ook voor het aankopen van een energieneutrale woning. Er is wel een voorwaarde: de verruiming van het leenbedrag geldt alleen bij toetsinkomens vanaf €33.000.

Hoe realiseer je jouw energiebespaarbudget?

Als je een hypotheek afsluit, realiseer je heel makkelijk een Energiebespaarbudget. Je hoeft daarbij vooraf niet vast te leggen welke maatregelen je gaat treffen en via welke leveranciers. Je geldverstrekker moet een depot aanhouden zodat zeker is dat het verbouwingsbudget aan de EBV wordt besteed. Hiervoor is vooraf wel een kostenspecificatie nodig. Uitbetaling van het depotgeld gebeurt alleen als nota’s aantonen dat de kosten zijn gemaakt voor energiebesparende voorzieningen. Als er nog een saldo overblijft aan het eind van de rit, dan moet daarmee extra op je lening worden afgelost.

Tip: Als je kiest voor energiebesparende voorzieningen dan zal in veel gevallen ook je woningwaarde stijgen. Geef dat door aan uw taxateur zodat hij of zij rekening kan houden met die maatregelen bij de bepaling van de woningwaarde na de verbouwing.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn van energiebesparende voorzieningen in jouw specifieke situatie? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag verder. Neem contact met ons op!

list

Klik hieronder om ons een appje te sturen. We doen er alles aan om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

Chat met ons via WhatsApp